Składniki :

  • opakowanie makaronu kokardki
  • mały kawałek chudego boczku
  • 1 małe suszone chili
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 suszonych pomidorów
  • oliwa po suszonych pomidorach
  • opakowanie rukoli
  • orzeszki pini
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć a następnie wymieszać z łyżką oliwy po suszonych pomidorach by makaron się nie posklejał. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć razem z posiekanym chili, przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone w paski pomidory, sos cytrynowy i razem chwilę smażyć. Dodać makaron, pokrojone orzeszki, parmezan i gdy ser się roztopi dodać rukolę. Całość wymieszać dokładnie i od razu podawać gorące.