Składniki :
- spore opakowanie sera gorgonzola
- pół małego opakowania serka mój ulubiony
- olej z chili
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- natka pietruszki
- 1 duże halapenio lub więcej w zależności od gustu
- woda do podlewania
- sól, pieprz
- 10 średnich pieczarek
- 10 małych polędwiczek indyczych
- makaron muszelki albo rurki lub inny ulubiony dobrze pochłaniający gęste sosy
Wykonanie :
Na maśle z olejem usmażyć posiekane pieczarki, dodać wcześniej pokrojone i przyprawione polędwiczki indycze, posiekane drobno halapenio i smażyć razem aż mięso zacznie się robić rumiane. W rondelku wolno podgrzewać śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola i serkiem mój ulubiony, przyprawić i dodać natkę. Gdy sos będzie gotowy dodać go do mięsa, podlać połową szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach dodać ponownie pół szklanki wody i surowy makaron, całość wymieszać i dalej dusić aż makaron będzie miękki – w razie potrzeby podlewać wodą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.

Wygląda smakowicie ale dużo śmietany