• opakowanie dużych krewetek
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 szklanki posiekanych pieczarek
  • opakowanie makaronu pappardelle lub innego ulubionego
  • 1 usmażona na złoto na maśle cebula
  • parmezan do podania
  • sól, pieprz, sos wooster do smaku
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny do doprawienia
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty
  • łyżeczka masła do wysmażenia suszonych grzybów i pieczarek

Suszone grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować na średnim ogniu 1h. Grzyby przecedzić, wodę zachować a grzyby odłożyć na deskę do przestygnięcia a następnie posiekać drobno. Razem z pokrojonymi pieczarkami usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na maśle. Dolać przecedzoną wodę z gotowania grzybów, mascarpone, usmażoną cebulę, przyprawy, posiekaną natkę, sok cytrynowy, czosnek i całość dusić na wolnym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i gdy sos będzie gotowy dodać krewetki. Dusić z krewetkami krótko by ich nie przeciągnąć a następnie dodać ugotowany makaron. Dokładnie całość wymieszać i dusić aż makaron wciągnie większość płynu z sosu. Od razu podawać posypane tartym parmezanem.