Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona na małe kawałki i przyprawiona solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, płatkami chili, przyprawą gruzińską i przyprawą do bruschetty a następnie wysmażona na rumiano na oleju z dodatkiem masła
- opakowanie ulubionego makaronu np penne
- świeża bazylia do podania
- słoiczek zielonego pesto [zwracam uwagę na sprawdzenie ile procent bazylii zawiera pesto – im więcej tym lepsze]
- łyżeczka masła
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 2 pomidory zmiksowane na gładko i przetarte przez sitko by pozbyć się skórek [można zastąpić pomidorami z puszki]
Wykonanie :
Na początku należy przygotować mięso, przyprawić, usmażyć i zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu po smażeniu dodać masło a następnie wrzucić przygotowane pomidory i czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pesto, wymieszać i smażyć dalej razem kolejne kilka minut aż smaki się połączą. Sprawdzić smak, doprawić solą w razie potrzeby i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dokładnie wymieszać by makaron pokrył się sosem a następnie dodać kurczaka i znów wszystko wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.