• 1 pierś z kurczaka pokrojona na małe kawałki i przyprawiona solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, płatkami chili, przyprawą gruzińską i przyprawą do bruschetty a następnie wysmażona na rumiano na oleju z dodatkiem masła
  • opakowanie ulubionego makaronu np penne
  • świeża bazylia do podania
  • słoiczek zielonego pesto [zwracam uwagę na sprawdzenie ile procent bazylii zawiera pesto – im więcej tym lepsze]
  • łyżeczka masła
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 2 pomidory zmiksowane na gładko i przetarte przez sitko by pozbyć się skórek [można zastąpić pomidorami z puszki]

Na początku należy przygotować mięso, przyprawić, usmażyć i zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu po smażeniu dodać masło a następnie wrzucić przygotowane pomidory i czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pesto, wymieszać i smażyć dalej razem kolejne kilka minut aż smaki się połączą. Sprawdzić smak, doprawić solą w razie potrzeby i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dokładnie wymieszać by makaron pokrył się sosem a następnie dodać kurczaka i znów wszystko wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.