Składniki :

  • opakowanie makaronu penne [można zamienić na inny ulubiony makaron]
  • pół szklanki tartego parmezanu

Sos makrelowy :

  • 1 wędzona makrela obrana z ości i skóry
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • mąka do ewentualnego zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 duży serek topiony śmietankowy lub ziołowy
  • 3 marynowane papryczki jalapeno posiekane drobno
  • 2 łyżeczki kaparów [można dodać do sosu podczas jego gotowania lub dodać do gotowych porcji do serwowania]

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać obraną makrelę i tuńczyka, sok z cytryny, posiekane jalapeno i chwilę całość razem smażyć. Następnie dodać śmietankę, mascarpone, rosół, posiekaną natkę, serek topiony, kapary i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak i dopiero doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić mąką. Następnie do gotowego sosu dodać makaron ugotowany al’ dente i całość dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać obficie posypane tartym parmezanem.