Składniki :
- opakowanie makaronu penne [można zamienić na inny ulubiony makaron]
- pół szklanki tartego parmezanu
Sos makrelowy :
- 1 wędzona makrela obrana z ości i skóry
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżka masła
- mąka do ewentualnego zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 duży serek topiony śmietankowy lub ziołowy
- 3 marynowane papryczki jalapeno posiekane drobno
- 2 łyżeczki kaparów [można dodać do sosu podczas jego gotowania lub dodać do gotowych porcji do serwowania]
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać obraną makrelę i tuńczyka, sok z cytryny, posiekane jalapeno i chwilę całość razem smażyć. Następnie dodać śmietankę, mascarpone, rosół, posiekaną natkę, serek topiony, kapary i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak i dopiero doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić mąką. Następnie do gotowego sosu dodać makaron ugotowany al’ dente i całość dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać obficie posypane tartym parmezanem.