Składniki :

  • 5 dużych chudych żeberek wieprzowych ugotowanych do całkowitej miękkości mięsa [szybkowar bardzo przyspieszy proces]
  • 0,2 kg chudej wołowiny pokrojonej w małe kosteczki, obgotowanej i obsmażonej na rumiano z solą i pieprzem
  • sól, pieprz, cukier do smaku, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • duży słoik passaty pomidorowej
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
  • 1 małe świeże chili
  • pakowanie makaronu penne
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Wykonanie :

Żeberka po ugotowaniu obrać dokładnie z kości i porwać mięso na mniejsze kawałki i usunąć nadmiar tłuszczu. Do mięsa z żeberek dodać obgotowane wcześniej i wysmażone mięso wołowe, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek i całość wysmażyć razem na maśle z olejem. Zalać passatą i pomidorami z puszki, bulionem [lub wodą] dodać oregano, ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cukier, posiekane drobno chili i dusić na małym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z makaronem posypane parmezanem.