Składniki :
- 5 dużych chudych żeberek wieprzowych ugotowanych do całkowitej miękkości mięsa [szybkowar bardzo przyspieszy proces]
- 0,2 kg chudej wołowiny pokrojonej w małe kosteczki, obgotowanej i obsmażonej na rumiano z solą i pieprzem
- sól, pieprz, cukier do smaku, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- oregano
- duży słoik passaty pomidorowej
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
- 1 małe świeże chili
- pakowanie makaronu penne
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Wykonanie :
Żeberka po ugotowaniu obrać dokładnie z kości i porwać mięso na mniejsze kawałki i usunąć nadmiar tłuszczu. Do mięsa z żeberek dodać obgotowane wcześniej i wysmażone mięso wołowe, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek i całość wysmażyć razem na maśle z olejem. Zalać passatą i pomidorami z puszki, bulionem [lub wodą] dodać oregano, ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cukier, posiekane drobno chili i dusić na małym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z makaronem posypane parmezanem.