Składniki :

  • -> 2 podwójne piersi z kurczaka
  • -> makaron penne
  • -> 2 cebule
  • -> puszka białej fasoli
  • -> parmezan
  • -> świeża bazylia
  • -> sos słodko-kwaśny ze słoiczka
  • -> oliwa z oliwek
  • -> sól, pieprz, szczypta czerwonej słodkiej i ostrej papryki, szczypta curry

Wykonanie :

makaron ugotować w wodzie z solą, przelać i odstawić na bok. Kurczaka pokroić w paseczki, cebulę posiekać w drobną kostkę. Na oliwie podsmażyć na rumiano cebulę, dodać kurczaka i smażyć kilka minut. Przyprawić całość do smaku, dodać odsączoną i przelaną pod bieżącą wodą fasolę i sos słodko-kwaśny i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Na koniec gotowania makaron dodać do sosu, posypać startym parmezanem i listkami bazylii, od razu podawać.