Składniki :
- opakowanie makaronu świderki, penne lub innego ulubionego
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
- świeże grzyby [lub suszone namoczone i ugotowane do całkowitej miękkości]
- 2 dojrzałe i słodkie pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- mały kubek śmietany 36%
- oliwa
- masło
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie :
Grzyby pokroić w plasterki i na oliwie z dodatkiem masła usmażyć razem z posiekana cebulką. Pod koniec smażenia [gdy cebulka będzie już złota] dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Pomidory wydrążyć z pestek, pokroić i dodać do grzybów. Dodać przyprawy, natkę, ewentualnie podlać wodą lub rosołem drobiowym, dodać pokrojoną szynkę, chwilę całość dusić, zahartować śmietanę sosem z grzybów a następnie wlać ją do sosu i całość dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić do smaku wedle potrzeby i na koniec wymieszać z ugotowanym osobno makaronem.