• 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w paski i wysmażonego na rumiano
  • opakowanie makaronu penne
  • słoiczek białych szparagów
  • słoiczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • tarty parmezan do podania
  • opakowanie plastrów szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski i lekko podsmażonej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • pół pęczka natki pietruszki

Na maśle wysmażyć cebulę na rumiano, dodać wcześniej wysmażony boczek i szynkę a następnie dodać pokrojone w kawałki i odsączone z nadmiaru płynu szparagi i smażyć całość delikatnie mieszając kilka minut. Następnie dodać mascarpone, rosół, przyprawy i posiekaną natkę i dusić na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość dusić aż makaron pochłonie część sosu. Od razu podawać posypane parmezanem.