Składniki :
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w paski i wysmażonego na rumiano
- opakowanie makaronu penne
- słoiczek białych szparagów
- słoiczek zielonych szparagów
- 3 łyżki mascarpone
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- tarty parmezan do podania
- opakowanie plastrów szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski i lekko podsmażonej
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 1 cebula drobno posiekana
- pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cebulę na rumiano, dodać wcześniej wysmażony boczek i szynkę a następnie dodać pokrojone w kawałki i odsączone z nadmiaru płynu szparagi i smażyć całość delikatnie mieszając kilka minut. Następnie dodać mascarpone, rosół, przyprawy i posiekaną natkę i dusić na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość dusić aż makaron pochłonie część sosu. Od razu podawać posypane parmezanem.