Składniki :

  • – makaron wstążki lub rurki
  • Sos :
  • – 1 kg pomidorów
  • – 2 spore cebule
  • – 4 ząbki czosnku
  • – oliwa z oliwek
  • – listek laurowy
  • – 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • – 1/2 łyżeczki oregano
  • – 1/2 szklanki bulionu
  • – 3 szklanki czerwonego wina
  • – sól, pieprz
  • – cukier
  • – 100 g pieczarek
  • – łyżka masła
  • – 50 g chudej szynki
  • – łyżka zielonych oliwek

Wykonanie :

Pieczarki pokroić w paski . Stopić masło, wrzucić pieczarki, smażyć do zrumienienia, posypać lekko solą i pieprzem . Szynkę pokroić w cienkie paski, a oliwki w plasterki . Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki . W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pomidory, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, oregano, i smażyć, mieszając 3 minuty, wlać bulion, zagotować, wlać wino, wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut . Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondelka, gotować na małym ogniu . Dodać szynkę, usmażone pieczarki i pokrojone oliwki, doprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i lekko podgrzać . Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, wrzucić do miski i polać gorącym sosem .