Składniki :
- – makaron wstążki lub rurki
- Sos :
- – 1 kg pomidorów
- – 2 spore cebule
- – 4 ząbki czosnku
- – oliwa z oliwek
- – listek laurowy
- – 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- – 1/2 łyżeczki oregano
- – 1/2 szklanki bulionu
- – 3 szklanki czerwonego wina
- – sól, pieprz
- – cukier
- – 100 g pieczarek
- – łyżka masła
- – 50 g chudej szynki
- – łyżka zielonych oliwek
Wykonanie :
Pieczarki pokroić w paski . Stopić masło, wrzucić pieczarki, smażyć do zrumienienia, posypać lekko solą i pieprzem . Szynkę pokroić w cienkie paski, a oliwki w plasterki . Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki . W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pomidory, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, oregano, i smażyć, mieszając 3 minuty, wlać bulion, zagotować, wlać wino, wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut . Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondelka, gotować na małym ogniu . Dodać szynkę, usmażone pieczarki i pokrojone oliwki, doprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i lekko podgrzać . Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, wrzucić do miski i polać gorącym sosem .