Składniki :
- – opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego w formie wstążek
- – 2 łyżeczki oleju sezamowego
- – 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- – 2 świeże małe czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- – 2 piersi z kurczaka, grubo pokrojone
- – 300 g kapusty pekińskiej, grubo pokrojonej
- – 4 młode cebulki, cienko pokrojone
- – 2 łyżki sosu kecap manis (lub innego w zastępstwie)
- – 1 łyżka sosu ostrygowego
- – 1 łyżka sosu rybnego
- – 1 łyżka startego cukru palmowego
- – 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
- – 1 łyżka suszonej cebuli (lub prażonej)
Wykonanie :
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Olej rozgrzać w woku, smażyć czosnek i chili, aż aromat stanie sie wyrazisty. Kurczaka smażyć do zrumienienia. W woku smażyć kapustę i cebulki przez chwilę. Dodać makaron z sosami i cukrem, smażyć i mieszać energicznie. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. Na koniec oprószyć całość suszoną (prażoną) cebulką.