Składniki :

  • – opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego w formie wstążek
  • – 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • – 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • – 2 świeże małe czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • – 2 piersi z kurczaka, grubo pokrojone
  • – 300 g kapusty pekińskiej, grubo pokrojonej
  • – 4 młode cebulki, cienko pokrojone
  • – 2 łyżki sosu kecap manis (lub innego w zastępstwie)
  • – 1 łyżka sosu ostrygowego
  • – 1 łyżka sosu rybnego
  • – 1 łyżka startego cukru palmowego
  • – 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • – 1 łyżka suszonej cebuli (lub prażonej)

Wykonanie :

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Olej rozgrzać w woku, smażyć czosnek i chili, aż aromat stanie sie wyrazisty. Kurczaka smażyć do zrumienienia. W woku smażyć kapustę i cebulki przez chwilę. Dodać makaron z sosami i cukrem, smażyć i mieszać energicznie. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. Na koniec oprószyć całość suszoną (prażoną) cebulką.