Składniki :
- opakowanie makaronu ryżowego
- opakowanie tofu
- puszka grzybków słomkowych w zalewie [można zastąpić innymi np mun lub shiitake]
- opakowanie mrożonych warzyw chińskich
- 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonego
- świeża kolendra
- puszka mleka kokosowego
- jajka sadzone na oleju kokosowym – ilość wedle uznania i planowanych porcji
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- chili w płatkach – ilość wedle uznania
- 2 łyżki sosu z tamaryndowca
- sól do smaku
- olej kokosowy
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyć wszystkie warzywa tak, by zmiękły, dodać wszystkie sosy i przyprawy a następnie dodać pokrojone w kostkę tofu, pokrojone grzybki, posiekany czosnek, dodać mleko kokosowe i dusić całość 10 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu sosami lub solą a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość wymieszać, dodać połowę posiekanej kolendry i dusić jeszcze około 5 minut. Podawać z jajkiem sadzonym i posypane świeżą kolendrą.