Składniki :
- opakowanie makaronu ryżowego
- pierś z kurczaka [może być też z indyka, jest większa i starczy na więcej porcji]
- 2 duże czerwone cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu sojowego teryiaki
- 4 małe suszone pokruszone papryczki chili
- olej
- duża kapusta pekińska
Wykonanie :
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ale można dodać soli do smaku.
Pierś pokroić w drobne kosteczki lub paseczki.
Cebulę pokroić w cieniutkie krążki.
Czosnek posiekać bardzo drobno.
W misce wymieszać posiekaną cebulę, czosnek, 3 łyżki oleju i pierś, dodać sosy sojowe i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15 minut do marynowania.
Kapustę posiekać dowolnie.
Rozgrzać woka i wrzucić do niego mięso z cebulą i czosnkiem i całą marynatą.
Smażyć na ostrym ogniu cały czas mieszając.
Dodać chili i kapustę i dal;ej smażyć nie zmniejszając ognia i mieszać.
Gdy sosy sojowe lekko odparują a mięso straci surowość należy sprawdzić smak – czy sosy wystarczająco osoliły danie – jeśli nie, dodać jeszcze jasnego sosu sojowego [jest najlżejszy i jednocześnie najbardziej słony więc nie potrzeba go dużo]
Na koniec do potrawy dodać gotowy makaron i całość dokładnie wymieszać cały czas podgrzewając całość.
Potrawę można urozmaicić dodając jeszcze inne warzywa.