Składniki :

  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz, 3 małe suche papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • olej
  • makaron ryżowy
  • pierś z kurczaka
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Cebulę, przyprawy, sosy, sok cytrynowy, oliwę, czosnek i kolendrę zmiksować w blenderze na gładki sos. Kurczaka pokroić drobno, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na łyżce masła z dodatkiem oleju. Zalać mięso sosem kolendrowym i dusić na małym ogniu kilka minut. Na koniec sos zagęścić lub pozostawić rzadszy. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i od razu po odcedzeniu wymieszać z gorącym sosem.