Składniki :

  • makaron ryżowy
  • 200 g owoców morza
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szklanka białego wytrawnego wina [może być też różowe]
  • szklanka wody
  • rukola do podania
  • oliwa
  • sos ostrygowy
  • łyżka masła
  • 3 papryczki chili suszone
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Wykonanie :

Na oliwie z masłem usmażyć posiekany czosnek na złoto, dodać owoce morza i smażyć kilka chwil cały czas mieszając.
Dodać posiekaną natkę i pokrojone na ósemki pomidorki i dalej smażyć.
Doprawić do smaku, dodać chili, sos ostrygowy [kilka łyżeczek] a następnie dolać wodę i wino.
Dusić całość 10 minut na małym ogniu [by owoce morza nie zrobiły się gumowate].
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zagęścić lekko mąką.
Dodać wcześniej ugotowany makaron [makaron ryżowy wystarczy trzymać kilka minut we wrzątku bez gotowania], całość wymieszać i podawać z rukolą.
IMG_20151113_183833IMG_20151113_183913