Składniki :
- makaron ryżowy
- 200 g owoców morza
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina [może być też różowe]
- szklanka wody
- rukola do podania
- oliwa
- sos ostrygowy
- łyżka masła
- 3 papryczki chili suszone
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć posiekany czosnek na złoto, dodać owoce morza i smażyć kilka chwil cały czas mieszając.
Dodać posiekaną natkę i pokrojone na ósemki pomidorki i dalej smażyć.
Doprawić do smaku, dodać chili, sos ostrygowy [kilka łyżeczek] a następnie dolać wodę i wino.
Dusić całość 10 minut na małym ogniu [by owoce morza nie zrobiły się gumowate].
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zagęścić lekko mąką.
Dodać wcześniej ugotowany makaron [makaron ryżowy wystarczy trzymać kilka minut we wrzątku bez gotowania], całość wymieszać i podawać z rukolą.