Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- pół pęczka natki pietruszki do podania
Sos kaparowy :
- 2 łyżki kaparów posiekane drobno
- 4 łyżki mascarpone
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 posiekana drobno cebula
- czubata łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek i kapary i smażyć razem cały czas mieszając aż całość się lekko podsmaży. Dodać przyprawy, rosół, mascarpone i dusić pod przykryciem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i lekko zagęścić mąką wedle uznania. Ugotować makaron i gorący przełożyć do sosu. Dokładnie całość wymieszać by makaron był dokładnie pokryty sosem i podawać z natką pietruszki.