Składniki :
- – makaron spaghetti lub inny dowolny
- – słoiczek koncentratu pomidorowego
- – 1 biała cebula pokrojona w kostkę
- – 1 duża marchew utarta na wiórki na tarce
- – 1 ząbek czosnku utarty na tarce lub przeciśnięty
- – oregano, bazylia (suszone wystarczą ale świeże zawsze lepsze)
- – trochę wody z gotowania makaronu
- – rozpuszczona kostka warzywna w kubku gorącej wody
- – łyżka ostrego keczupu
- – łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego tao Tao
- – 2 czubate łyżeczki cukru
- – pieprz kolorowy
- – sól i 2 kostki warzywne do gotowania makaronu
Wykonanie :
Makaron ugotować w soli i kostkach rosołowych, odcedzić i odstawić. Do koncentratu dodać kubek z gorącym bulionem, zioła, trochę zostawionej wody z gotowania makaronu, keczup, pieprz, sos Tao Tao i cukier. Gotować sos pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie cebulę i marchew przesmażyć na ostrym ogniu kilka minut (na oliwie lub maśle) i dodać do sosu. Dusić sos kolejne 10 minut pod przykryciem. Jeśli sos jest zbyt rzadki – odparować często mieszając. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek.
Szybkość wykonania tego obiadu przebija Strusia Pędziwiatra ;-)
Smacznego !