Składniki :

  • – makaron spaghetti lub inny dowolny
  • – słoiczek koncentratu pomidorowego
  • – 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • – 1 duża marchew utarta na wiórki na tarce
  • – 1 ząbek czosnku utarty na tarce lub przeciśnięty
  • – oregano, bazylia (suszone wystarczą ale świeże zawsze lepsze)
  • – trochę wody z gotowania makaronu
  • – rozpuszczona kostka warzywna w kubku gorącej wody
  • – łyżka ostrego keczupu
  • – łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego tao Tao
  • – 2 czubate łyżeczki cukru
  • – pieprz kolorowy
  • – sól i 2 kostki warzywne do gotowania makaronu

Wykonanie :

Makaron ugotować w soli i kostkach rosołowych, odcedzić i odstawić. Do koncentratu dodać kubek z gorącym bulionem, zioła, trochę zostawionej wody z gotowania makaronu, keczup, pieprz, sos Tao Tao i cukier. Gotować sos pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie cebulę i marchew przesmażyć na ostrym ogniu kilka minut (na oliwie lub maśle) i dodać do sosu. Dusić sos kolejne 10 minut pod przykryciem. Jeśli sos jest zbyt rzadki – odparować często mieszając. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek.

Szybkość wykonania tego obiadu przebija Strusia Pędziwiatra ;-)

Smacznego !