Składniki :
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 1 marchewka
- puszka pomidorów krojonych
- duży koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa/gęsty sok pomidorowy
- pierś z kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- makaron świderki
- por [biała część i kawałek zielonej części]
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gyrosa, curry, czubryca czerwona i zielona.
- olej
Wykonanie :
Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w krążki, marchewkę w plasterki i tak przygotowane warzywa smażyć na oleju z masłem aż cebula się zeszkli i zacznie złocić.
Można całość lekko posolić by cebula szybciej się smażyła.Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć pestki, pokroić w kosteczkę i porządnie posolić [soli nie żałujemy, ma być jej dużo]
Odstawiamy bakłażana na 15-20 minut by puścił sok.
Następnie przepłukujemy mocno wodą na sitku.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i dodać do smażących się warzyw.
Smażyć razem 10 minut.
Dodać bakłażana do smażących się warzyw z kurczakiem i razem dusić 10 minut.
Dodać pomidory w puszce, passatę [koncentrat lub sok], posiekaną natkę pietruszki i dusić na średnim ogniu 20 minut.
Całość posmakować, jeszcze doprawić i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.