Wykonanie :
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 wydrążone cukinie
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 opakowania szpinaku baby
- mały kawałek boczku wędzonego pokrojonego drobno i wysmażonego
Sos :
- 4 łyżki mascarpone
- główka czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pół szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy na maśle z solą wysmażyć pokrojone pomidorki i cukinie w zapałki. Następnie dodać szpinak, posmażyć chwilę razem, dodać wcześniej wysmażony boczek, mascarpone, pokrojony w plasterki czosnek, przyprawy, śmietanę, parmezan [połowę] i sok z cytryny. Wymieszać całość dokładnie i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na porcje. Podawać posypane resztą parmezanu.