• 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 2 wydrążone cukinie
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 opakowania szpinaku baby
  • mały kawałek boczku wędzonego pokrojonego drobno i wysmażonego
  • 4 łyżki mascarpone
  • główka czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • sok z połowy cytryny

W pierwszej kolejności należy na maśle z solą wysmażyć pokrojone pomidorki i cukinie w zapałki. Następnie dodać szpinak, posmażyć chwilę razem, dodać wcześniej wysmażony boczek, mascarpone, pokrojony w plasterki czosnek, przyprawy, śmietanę, parmezan [połowę] i sok z cytryny. Wymieszać całość dokładnie i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na porcje. Podawać posypane resztą parmezanu.