Składniki :
- opakowanie makaronu trofie
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
- opakowanie boczku wędzonego surowego w plasterkach
- 1 biała cebula
- 2 łyżeczki kaparów
- puszka krojonych pomidorów z chili
- sól, pieprz, chili w płatkach
- natka pietruszki
- łyżka masła
- ser gorgonzola lub parmezan (wedle gustu)
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano, dodać puszkę pomidorów, przyprawy, ugotowany w osolonej wodzie makaron, kapary oraz poszarpane na mniejsze kawałki wędliny. Całość smażyć kilka minut i cały czas mieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę i posypać pokruszonym serem, poczekać aż się stopi, całość wymieszać i od razu podawać gorące.
Urozmaiceniem smakowym tego dania będzie dodatek białego wytrawnego wina.