Składniki :

  • opakowanie makaronu trofie
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
  • opakowanie boczku wędzonego surowego w plasterkach
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • puszka krojonych pomidorów z chili
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • ser gorgonzola lub parmezan (wedle gustu)

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano, dodać puszkę pomidorów, przyprawy, ugotowany w osolonej wodzie makaron, kapary oraz poszarpane na mniejsze kawałki wędliny. Całość smażyć kilka minut i cały czas mieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę i posypać pokruszonym serem, poczekać aż się stopi, całość wymieszać i od razu podawać gorące.

Urozmaiceniem smakowym tego dania będzie dodatek białego wytrawnego wina.