Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 6 dużych krewetek [po 1 lub 2 na porcję]
  • 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego. sól, płatki chili
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte lub utarte
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 opakowania makaronu udon [można dać więcej w zależności od ilości planowanych porcji]
  • 2l bulionu drobiowego klasycznego ugotowanego na kurczaku i warzywach a następnie przecedzonego i ponownie gotowanego 30 minut z dodatkiem chili[2 świeże], imbiru[2cm kawałek], sosu sojowego[4-6 łyżek], szklanką mirinu, czosnkiem[1 całą główką] i grzybami shiitake[10 sztuk]
  • pęczek kolendry do podania
  • pęczek szczypiorku do podania
  • dowolne dodatki do podania np kalmary, łosoś itp
  • tempura -> https://penelope.nstrefa.pl/piersi-kurczaka-w-tempurze/

Wykonanie :

Na początku należy przygotować rosół. W następnej kolejności należy usmażyć średnie krewetki na maśle z dodatkiem czosnku, soli, chili, sosu sojowego i ostrygowego i odstawić na bok. Przygotować w ten sam sposób ewentualne dodatki typu kalmary lub łosoś. Duże krewetki przygotować według przepisu na tempurę i usmażyć w głębokim tłuszczu i odstawić na dok do dodatków. Do gotowego rosołu dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Udon lekko podgotować, włożyć do miseczek, zalać rosołem, dodać wszystkie wcześniej naszykowane dodatki. Od razu podawać.