Składniki podstawowe :

  • opakowanie makaronu udon
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • sól, chili w płatkach

Sos do makaronu :

  • 1 ostra świeża papryczka drobno posiekana
  • 1 czubata łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kilka łyżek wody

Opcjonalne dodatki :

  • usmażone na maśle z cytryną i czosnkiem owoce morza bądź same krewetki
  • usmażona pikantna wołowina w cienkich plastrach
  • usmażony słodko-kwaśny kurczak lub indyk

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : na oleju kokosowym podsmażyć wszystkie składniki sosu z dodatkiem niewielkiej ilości wody by sos nie stał się zbyt rzadki a następnie dodać wcześniej zalany wrzątkiem makaron udon i całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając by sos nie przywierał a makaron był nim cały obklejony. Po kilku minutach makaron z sosem powinien być gotowy.
Następnie należy usmażyć jajka sadzone na oleju kokosowym z dodatkiem soli i płatków chili. Podawać gorący makaron z sosem i sadzonymi na wierzchu.

Polecam spróbować równie szybką wersję z kurczakiem zamiast jajek – w najprostszej wersji wystarczy kurczaka po pokrojeniu usmażyć na rumiano na tłuszczu w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem soli, odrobiny ostrości i sosu ostrygowego.