Składniki podstawowe :
- opakowanie makaronu udon
- 2 jajka
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- sól, chili w płatkach
Sos do makaronu :
- 1 ostra świeża papryczka drobno posiekana
- 1 czubata łyżeczka pasty krewetkowej
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- kilka łyżek wody
Opcjonalne dodatki :
- usmażone na maśle z cytryną i czosnkiem owoce morza bądź same krewetki
- usmażona pikantna wołowina w cienkich plastrach
- usmażony słodko-kwaśny kurczak lub indyk
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : na oleju kokosowym podsmażyć wszystkie składniki sosu z dodatkiem niewielkiej ilości wody by sos nie stał się zbyt rzadki a następnie dodać wcześniej zalany wrzątkiem makaron udon i całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając by sos nie przywierał a makaron był nim cały obklejony. Po kilku minutach makaron z sosem powinien być gotowy.
Następnie należy usmażyć jajka sadzone na oleju kokosowym z dodatkiem soli i płatków chili. Podawać gorący makaron z sosem i sadzonymi na wierzchu.
Polecam spróbować równie szybką wersję z kurczakiem zamiast jajek – w najprostszej wersji wystarczy kurczaka po pokrojeniu usmażyć na rumiano na tłuszczu w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem soli, odrobiny ostrości i sosu ostrygowego.