Składniki :

  • 2 opakowania makaronu udon
  • 8 filetów miruny
  • 2 marchewki
  • zielona i żółta papryka
  • mała świeża papryczka chili
  • 1 biała cebula
  • szczypiorek
  • 5 ząbków czosnku
  • sosy do smaku : (każdego po około 2 łyżki) sos sojowy jasny, sos rybny, sos ostrygowy, słodki sos sojowy ketjap, sos teryiaki
  • sól, pieprz
  • mąka do opanierowania ryby
  • mąka ziemniaczana lub maizena do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Warzywa (wszystkie – czosnek i chili też) pokroić w paski i słupki a następnie na niewielkiej ilości tłuszczu całość wysmażyć. Gdy warzywa będą podsmażone i zmiękną dodać wszystkie sosy i razem całość dusić na średnim ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie zrównoważyć smak dodając sosu (wedle uznania w zależności jakiego smaku brakuje – słonego czy słodkiego) i dodać posiekany szczypiorek. Ryby przyprawić, opanierować i usmażyć klasycznie na rumiano. Gdy sos będzie gotowy dodać makaron udon i dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zagęścić sos odrobiną maizeny lub mąki ziemniaczanej. Podawać z kawałkami ryby.