Składniki :
- 2 opakowania makaronu udon
- 8 filetów miruny
- 2 marchewki
- zielona i żółta papryka
- mała świeża papryczka chili
- 1 biała cebula
- szczypiorek
- 5 ząbków czosnku
- sosy do smaku : (każdego po około 2 łyżki) sos sojowy jasny, sos rybny, sos ostrygowy, słodki sos sojowy ketjap, sos teryiaki
- sól, pieprz
- mąka do opanierowania ryby
- mąka ziemniaczana lub maizena do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Warzywa (wszystkie – czosnek i chili też) pokroić w paski i słupki a następnie na niewielkiej ilości tłuszczu całość wysmażyć. Gdy warzywa będą podsmażone i zmiękną dodać wszystkie sosy i razem całość dusić na średnim ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie zrównoważyć smak dodając sosu (wedle uznania w zależności jakiego smaku brakuje – słonego czy słodkiego) i dodać posiekany szczypiorek. Ryby przyprawić, opanierować i usmażyć klasycznie na rumiano. Gdy sos będzie gotowy dodać makaron udon i dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zagęścić sos odrobiną maizeny lub mąki ziemniaczanej. Podawać z kawałkami ryby.