• opakowanie ulubionego makaronu np penne lub kokardki
  • 2 opakowania rukoli
  • sok z 2 cytryn
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy chili
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki pistacji
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka rosołu drobiowego [może być z kostki ale najlepiej prawdziwy domowy]

Do kielicha blendera dodać oliwę, rozgrzane masło, pistacje, czosnek, sok cytrynowy, przyprawy, parmezan i zblendować na pastę. Następnie dolewać stopniowo rosół i dokładać rukolę cały czas blendując. Powinien powstać sos o średniej gęstości. W razie gdyby sos powstał zbyt gęsty należy dodać do blendera więcej rosołu. Następnie przelać sos do rondelka, zagotować i sprawdzić smak. Doprawić w razie konieczności a następnie przelać sos do większego naczynia i do gotowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać przybierając tartym parmezanem i pistacjami.