• 2 szalotki
  • główka czosnku
  • 2 cm tartego imbiru
  • 1 posiekana papryczka chili
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • opakowanie jedwabistego tofu pokrojonego w kostkę
  • puszka mleka kokosowego light
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • opakowanie makaronu ryżowego lub konjak
  • prażony sezam do podania
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Bulion zagrzać, dodać przeciśnięty czosnek, imbir, chili, pastę z trawy cytrynowej, mleko kokosowe, pokrojoną fasolkę, sos sojowy, sok z limonki, przyprawy i gotować całość na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu a następnie dodać makaron, tofu, posiekaną szalotkę, sezam, ponownie gotować całość na wolnym ogniu 5-7 minut. Od razu podawać.