Składniki :
- 2 szalotki
- główka czosnku
- 2 cm tartego imbiru
- 1 posiekana papryczka chili
- łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- opakowanie jedwabistego tofu pokrojonego w kostkę
- puszka mleka kokosowego light
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z limonki
- opakowanie makaronu ryżowego lub konjak
- prażony sezam do podania
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie :
Bulion zagrzać, dodać przeciśnięty czosnek, imbir, chili, pastę z trawy cytrynowej, mleko kokosowe, pokrojoną fasolkę, sos sojowy, sok z limonki, przyprawy i gotować całość na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu a następnie dodać makaron, tofu, posiekaną szalotkę, sezam, ponownie gotować całość na wolnym ogniu 5-7 minut. Od razu podawać.