Składniki :
- – 60 dag makaronu wstążki
- – 20 dag wędzonego boczku
- – 3 jajka
- – ząbek czosnku
- – 2 łyżki oliwy
- – 2 łyżki śmietany
- – 2 łyżki startego parmezanu
- – gałka muszkatołowa
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron ugotować, odcedzić, polać łyżką oliwy i wymieszać. Czosnek drobno posiekać, jajka roztrzepać z łyżką oliwy, śmietaną, czosnkiem, łyżką parmezanu, solą, pieprzem i gałką. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wlać roztrzepane jajka, wymieszać, dodać szczypte pieprzu. Podgrzewać aż jajka lekko się zetną. Sos jajeczny z boczkiem wlać do garnka z gorącym makaronem. Wymieszać dokładnie, posypać resztą sera.