Składniki :

  • – 60 dag makaronu wstążki
  • – 20 dag wędzonego boczku
  • – 3 jajka
  • – ząbek czosnku
  • – 2 łyżki oliwy
  • – 2 łyżki śmietany
  • – 2 łyżki startego parmezanu
  • – gałka muszkatołowa
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Makaron ugotować, odcedzić, polać łyżką oliwy i wymieszać. Czosnek drobno posiekać, jajka roztrzepać z łyżką oliwy, śmietaną, czosnkiem, łyżką parmezanu, solą, pieprzem i gałką. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wlać roztrzepane jajka, wymieszać, dodać szczypte pieprzu. Podgrzewać aż jajka lekko się zetną. Sos jajeczny z boczkiem wlać do garnka z gorącym makaronem. Wymieszać dokładnie, posypać resztą sera.