Składniki :

  • 1 duży por
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • makaron szerokie wstążki
  • olej
  • 350 g mieszanego mięsa mielonego [wołowo-wieprzowego]
  • szklanka domowego rosołu lub z kostki
  • szklanka białego wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz, odrobina curry

Wykonanie :
Pora posiekać w cienkie paseczki [zapałki]
Czosnek i cebulę posiekać bardzo drobno.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju, dodać pora i chwilę razem smażyć.
Do warzyw dodać mięso, podsmażyć na rumiano i zalać winem i rosołem, doprawić do smaku solą, curry i pieprzem.
Gotować 20 minut aż płyn znacznie odparuje.
Ugotowany makaron dodać do mięsa z warzywami i dokładnie wymieszać by cały pokrył się sosem.
Podawać obficie posypane serem.