Składniki :
- 1 duży por
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- makaron szerokie wstążki
- olej
- 350 g mieszanego mięsa mielonego [wołowo-wieprzowego]
- szklanka domowego rosołu lub z kostki
- szklanka białego wytrawnego białego wina
- sól, pieprz, odrobina curry
Wykonanie :
Pora posiekać w cienkie paseczki [zapałki]
Czosnek i cebulę posiekać bardzo drobno.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju, dodać pora i chwilę razem smażyć.
Do warzyw dodać mięso, podsmażyć na rumiano i zalać winem i rosołem, doprawić do smaku solą, curry i pieprzem.
Gotować 20 minut aż płyn znacznie odparuje.
Ugotowany makaron dodać do mięsa z warzywami i dokładnie wymieszać by cały pokrył się sosem.
Podawać obficie posypane serem.