Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu
  • mały jogurt naturalny lub śmietana 12%
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • 3 fileciki anchois
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 1 cebula

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach usmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone w paski pomidory i fileciki anchois i smażyć razem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż smaki się połączą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić [sól zastąpią anchois]. Dodać posiekaną natkę i po zmniejszeniu grzania na minimum dodać jogurt lub śmietanę. Podgrzewać całość kilka minut a następnie dodać ugotowany makaron. Całość dusić kolejne kilka minut aż makaron wchłonie nadmiar płynu.