Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu
- mały jogurt naturalny lub śmietana 12%
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- łyżka oliwy po suszonych pomidorach
- 3 fileciki anchois
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 1 cebula
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach usmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone w paski pomidory i fileciki anchois i smażyć razem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż smaki się połączą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić [sól zastąpią anchois]. Dodać posiekaną natkę i po zmniejszeniu grzania na minimum dodać jogurt lub śmietanę. Podgrzewać całość kilka minut a następnie dodać ugotowany makaron. Całość dusić kolejne kilka minut aż makaron wchłonie nadmiar płynu.