Składniki :
- 10 cienkich plasterków boczku surowego wędzonego
- 1 mała biała cebulka
- opakowanie dowolnego ulubionego makaronu
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka masła
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 mała papryczka chili
- sól warzywna, pieprz cytrynowy, adżika pikantna
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć na rumiano pokrojony drobno boczek razem z drobno posiekaną cebulką i chili, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cały czas mieszając smażyć kilka chwil. Lekko podlać wodą z gotowania makaronu, dodać przyprawy, posiekaną natkę, parmezan i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu podlewając woda z gotowania makaronu w razie gdyby całość była zbyt gęsta i kleista. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać gorące.