Składniki :

  • 10 cienkich plasterków boczku surowego wędzonego
  • 1 mała biała cebulka
  • opakowanie dowolnego ulubionego makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 mała papryczka chili
  • sól warzywna, pieprz cytrynowy, adżika pikantna

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć na rumiano pokrojony drobno boczek razem z drobno posiekaną cebulką i chili, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cały czas mieszając smażyć kilka chwil. Lekko podlać wodą z gotowania makaronu, dodać przyprawy, posiekaną natkę, parmezan i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu podlewając woda z gotowania makaronu w razie gdyby całość była zbyt gęsta i kleista. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać gorące.