Składniki :

  • pół opakowania makaronu spaghetti połamanego na około 5cm kawałki
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • mały kawałek boczku wędzonego lub surowego
  • kawałek pora
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • garść zielonych oliwek
  • puszka rozdrobnionych pomidorów lub puszka sosu pomidorowego np do pizzy
  • 2 łyżki mascarpone
  • kilka marynowanych papryczek jalapeno
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego

Wykonanie :

Na początku należy posiekać drobno boczek i go wysmażyć. Następnie dodać do boczku posiekanego pora, cebulę, czosnek, paprykę, oliwki, jalapeno, masło i smażyć razem na rumiano. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów, mascarpone, makaron, tuńczyka, przyprawy i wodę/bulion. Całość gotować na średnim ogniu często mieszając aż makaron będzie gotowy a nadmiar płynu odparuje. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i od razu podawać. Można podawać z natką pietruszki lub lubczykiem.