Składniki :
- pół opakowania makaronu spaghetti połamanego na około 5cm kawałki
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- mały kawałek boczku wędzonego lub surowego
- kawałek pora
- 1 czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- garść zielonych oliwek
- puszka rozdrobnionych pomidorów lub puszka sosu pomidorowego np do pizzy
- 2 łyżki mascarpone
- kilka marynowanych papryczek jalapeno
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego
Wykonanie :
Na początku należy posiekać drobno boczek i go wysmażyć. Następnie dodać do boczku posiekanego pora, cebulę, czosnek, paprykę, oliwki, jalapeno, masło i smażyć razem na rumiano. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów, mascarpone, makaron, tuńczyka, przyprawy i wodę/bulion. Całość gotować na średnim ogniu często mieszając aż makaron będzie gotowy a nadmiar płynu odparuje. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i od razu podawać. Można podawać z natką pietruszki lub lubczykiem.
