Składniki :
- pół szklanki tartego parmezanu
- opakowanie gorgonzoli
- 1 duży brokuł
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- makaron typu muszelki
- 4 łyżki mascarpone
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- łyżka masła
- szklanka szpinaku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z porem i czosnkiem, dodać szpinak i przyprawy i smażyć kilka minut razem. Dodać mascarpone, papryczki jalapeno, gorgonzolę i parmezan. Następnie dusić całość aż sery się rozpuszczą. Brokuł ugotować w osolonej wodzie a następnie dodać podzielonego na różyczki do sosu. Dusić razem 4 minuty na małym ogniu. Sprawdzić smak, ponownie doprawić do smaku i dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać i od razu podawać.