Składniki :

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • opakowanie makaronu uszka
  • 12 dużych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Cukinię pokroić w mniejsze kawałki, bakłażana pokroić w plastry, zasolić i odstawić na 15 minut by się ”spocił”. Po tym czasie plastry bakłażana przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić w podobne kawałki co cukinia. Czosnek posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki. Na łyżce masła usmażyć grzyby z odrobiną przypraw i zdjąć z patelni. Wrzucić kolejną łyżkę masła i oliwę i smażyć cukinię i bakłażana oraz posiekany czosnek też lekko całość przyprawiając. Gdy warzywa znacznie zmiękną dodać ponownie grzyby i smażyć całość na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron i bez przepłukiwania go pod wodą dodać od razu do warzyw. Wymieszać wszystko razem i od razu podawać.