Składniki :

  • opakowanie drobnego makaronu np małych świderków
  • 1 duża cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • mały śmietankowy serek topiony
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • łyżeczka masła
  • opakowanie prosciutto

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć cukinię pociętą w cienkie paski obieraczką do warzyw a następnie pokrojoną w paseczki a następnie dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone na drobne kawałki prosciutto. Chwilę razem smażyć uważając by czosnek się nie przypalił a następnie dodać odrobinę wody lub wywaru np rosołu, serek topiony, przyprawić i całość dusić często mieszając by serek całkowicie się rozpuścił. Sprawdzić smak, doprawić i dodać świeżo ugotowany makaron. Dusić całość razem aż makaron wchłonie cały ewentualny powstały płyn. Od razu podawać.