Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu
- 1 duży brokuł
- 1 stek z tuńczyka
- 6 ząbków czosnku
- płatki chili, sól, pieprz
- czarne oliwki tureckie suszone z pestką
- ser parmezan do podania
- 2 łyżki mascarpone
- szklanka groszku mrożonego
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Na grillu węglowym lub elektrycznym/gazowym usmażyć stek z tuńczyka na rumiano wcześniej przyprawiony solą, pieprzem i chili. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Tak samo postąpić z brokułem. Następnie należy przygotować sos smażąc na maśle posiekany czosnek, wydrylowane oliwki, dodać mascarpone i groszek, rosół i dusić całość aż groszem będzie gotowy. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić lekko mąką. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, brokuły i całość dokładnie wymieszać. Dusić kilka minut na małym ogniu. Podawać posypane obficie parmezanem a na wierzchu serwować stek z tuńczyka.