• opakowanie ulubionego makaronu
  • 1 duży brokuł
  • 1 stek z tuńczyka
  • 6 ząbków czosnku
  • płatki chili, sól, pieprz
  • czarne oliwki tureckie suszone z pestką
  • ser parmezan do podania
  • 2 łyżki mascarpone
  • szklanka groszku mrożonego
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka masła

Na grillu węglowym lub elektrycznym/gazowym usmażyć stek z tuńczyka na rumiano wcześniej przyprawiony solą, pieprzem i chili. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Tak samo postąpić z brokułem. Następnie należy przygotować sos smażąc na maśle posiekany czosnek, wydrylowane oliwki, dodać mascarpone i groszek, rosół i dusić całość aż groszem będzie gotowy. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić lekko mąką. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, brokuły i całość dokładnie wymieszać. Dusić kilka minut na małym ogniu. Podawać posypane obficie parmezanem a na wierzchu serwować stek z tuńczyka.