Składniki :
- opakowanie dowolnego makaronu
- szklanka śmietanki 30%
- 2 opakowania krążków kalmarowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy podsmażyć na maśle kalmarowe krążki z drobno posiekaną cebulką, pastą krewetkową, solą, pieprzem, i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać wino, zagotować, dodać śmietankę, posiekana zieleninę, parmezan i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać wcześniej ugotowany makaron. Dusić kilka minut by makaron wciągnął część sosu.