Składniki :

  • opakowanie dowolnego makaronu
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 opakowania krążków kalmarowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy podsmażyć na maśle kalmarowe krążki z drobno posiekaną cebulką, pastą krewetkową, solą, pieprzem, i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać wino, zagotować, dodać śmietankę, posiekana zieleninę, parmezan i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać wcześniej ugotowany makaron. Dusić kilka minut by makaron wciągnął część sosu.