• dowolny makaron [tagliatelle, penne, muszelki]
  • 4 czerwone cebule posiekane w cienkie piórka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki rosołu
  • tarty parmezan do podania
  • pół pęczka pietruszki do podania
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • aceto balsamico
  • szczypta cukru
  • łyżeczka sosu wooster

W pierwszej kolejności należy przygotować cebulę – posiekaną podsmażyć na średnim ogniu na maśle z oliwą a gdy zmięknie dodać do niej sos wooster, cukier, sól, aceto balsamico [łyżeczkę] i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na maśle podsmażyć pomidory z solą aż zmiękną i powstanie sos. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, tymiankiem, rosołem, pietruszką i dusić aż rosół odparuje a sos będzie mazisty. Sprawdzić smak [powinien być słodkawo-kwaśny] i jeśli trzeba to lekko doprawić. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać z parmezanem.