Składniki :
- dowolny makaron [tagliatelle, penne, muszelki]
- 4 czerwone cebule posiekane w cienkie piórka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- 3 szklanki rosołu
- tarty parmezan do podania
- pół pęczka pietruszki do podania
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- aceto balsamico
- szczypta cukru
- łyżeczka sosu wooster
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować cebulę – posiekaną podsmażyć na średnim ogniu na maśle z oliwą a gdy zmięknie dodać do niej sos wooster, cukier, sól, aceto balsamico [łyżeczkę] i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na maśle podsmażyć pomidory z solą aż zmiękną i powstanie sos. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, tymiankiem, rosołem, pietruszką i dusić aż rosół odparuje a sos będzie mazisty. Sprawdzić smak [powinien być słodkawo-kwaśny] i jeśli trzeba to lekko doprawić. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać z parmezanem.