Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu – penne, rurki, muszelki itp
- 0,5 kg mielonego indyka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- koperek
- 0,3 kg małych pieczarek
- 2 jajka
- 2 łyżki namoczonych otrębów owsianych
- maizena do zagęszczenia sosu
- łyżka masła
- sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, przyprawa do indyka, liście laurowe, ziela angielskie
- tarty parmezan
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć na złoto cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć razem aż puszczą wodę. Dodać 2 szklanki wody lub drobiowego wywaru, liście laurowe i ziela angielskie i gotować całość na średnim ogniu. Doprawić do smaku i zagęścić maizeną. Dodać posiekaną zieleninę. W tym samym czasie mięso doprawić, dodać jajka, namoczone otręby i utoczyć małe klopsiki. Wrzucać klopsiki na sos i dusić na małym ogniu pod przykryciem lekko mieszając. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać z makaronem i posypane tartym parmezanem.