Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu – penne, rurki, muszelki itp
  • 0,5 kg mielonego indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki namoczonych otrębów owsianych
  • maizena do zagęszczenia sosu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, przyprawa do indyka, liście laurowe, ziela angielskie
  • tarty parmezan

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć na złoto cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć razem aż puszczą wodę. Dodać 2 szklanki wody lub drobiowego wywaru, liście laurowe i ziela angielskie i gotować całość na średnim ogniu. Doprawić do smaku i zagęścić maizeną. Dodać posiekaną zieleninę. W tym samym czasie mięso doprawić, dodać jajka, namoczone otręby i utoczyć małe klopsiki. Wrzucać klopsiki na sos i dusić na małym ogniu pod przykryciem lekko mieszając. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać z makaronem i posypane tartym parmezanem.