• opakowanie ulubionego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • słoiczek zielonych oliwek chili dobrej jakości
  • mała puszka oliwek z prosciutto lub chorizo
  • główka czosnku
  • opakowanie dużych krewetek
  • opakowanie kalmarów
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Na maśle z oliwą wysmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone oliwki, podsmażyć całość razem, dodać sok z cytryny, przyprawy, posiekaną natkę, mascarpone, wino, pomidory z puszki, pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić całość 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać krewetki z kalmarami. Chwilę razem dusić uważając by nie przeciągnąć krewetek i kalmarów i od razu zalać gotowym sosem ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.