Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- słoiczek zielonych oliwek chili dobrej jakości
- mała puszka oliwek z prosciutto lub chorizo
- główka czosnku
- opakowanie dużych krewetek
- opakowanie kalmarów
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki mascarpone
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone oliwki, podsmażyć całość razem, dodać sok z cytryny, przyprawy, posiekaną natkę, mascarpone, wino, pomidory z puszki, pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić całość 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać krewetki z kalmarami. Chwilę razem dusić uważając by nie przeciągnąć krewetek i kalmarów i od razu zalać gotowym sosem ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.