Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu
  • opakowanie średniej wielkości krewetek [mogą być też duże]
  • opakowanie małży [mogą być z muszlami]
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z cukinią, następnie dodać czosnek, przyprawy, natkę pietruszki, sok z cytryny, przyprawy, krewetki i małże i dusić aż owoce morza będą gotowe. Następnie dodać wino, poddusić kilka chwil i zagęścić mąką całość. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron i wymieszać dokładnie z całym sosem.