Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu
- opakowanie średniej wielkości krewetek [mogą być też duże]
- opakowanie małży [mogą być z muszlami]
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka mąki
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z cukinią, następnie dodać czosnek, przyprawy, natkę pietruszki, sok z cytryny, przyprawy, krewetki i małże i dusić aż owoce morza będą gotowe. Następnie dodać wino, poddusić kilka chwil i zagęścić mąką całość. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron i wymieszać dokładnie z całym sosem.