Składniki :
- duże opakowanie krewetek średnich lub dużych
- 1 cukinia
- 2 szklanki pomidorków kokrajlowych
- 1 cebula
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka soku pomidorowego
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka kaparów
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 słoiczek zielonego pesto
- słonecznik do podania
- 1 świeża papryczka chili
- 1 łyżka ostrej oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- parmezan do podania
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- lubczyk
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę na złoto, dodać posiekany czosnek, smażyć chwilę uważając by się nie spalił a następnie dodać pokrojoną cukinię, pokrojone pomidorki, kapary, posiekany drobno seler naciowy, posiekane chili i smażyć całość razem cały czas mieszając aż wszystko zmięknie i zacznie się tworzyć sos. Następnie dodać natkę i lubczyk, sok z cytryny, pesto, mascarpone, sok pomidorowy, wino i dusić co jakiś czas mieszając 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i gdy sos będzie gotowy i będzie miał odpowiednią gęstość [wedle uznania] dodać krewetki. Dusić z krewetkami na małym ogniu by ich nie przeciągnąć by nie były gumowe. Na koniec podawać z makaronem i tartym parmezanem.
