• duże opakowanie krewetek średnich lub dużych
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki pomidorków kokrajlowych
  • 1 cebula
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • słonecznik do podania
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 łyżka ostrej oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan do podania
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • lubczyk

Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę na złoto, dodać posiekany czosnek, smażyć chwilę uważając by się nie spalił a następnie dodać pokrojoną cukinię, pokrojone pomidorki, kapary, posiekany drobno seler naciowy, posiekane chili i smażyć całość razem cały czas mieszając aż wszystko zmięknie i zacznie się tworzyć sos. Następnie dodać natkę i lubczyk, sok z cytryny, pesto, mascarpone, sok pomidorowy, wino i dusić co jakiś czas mieszając 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i gdy sos będzie gotowy i będzie miał odpowiednią gęstość [wedle uznania] dodać krewetki. Dusić z krewetkami na małym ogniu by ich nie przeciągnąć by nie były gumowe. Na koniec podawać z makaronem i tartym parmezanem.