Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- słoiczek pędów bambusa
- 1 dymka cienko posiekana
- puszka kiełków fasolki mung
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
- łyżeczka utartego imbiru
- szklanka wywaru warzywnego lub wody
- olej kokosowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
- opakowanie makaronu jajecznego
Wykonanie :
Mięso pokroić w cienkie paseczki i zamarynować przez 2h we wszystkich sosach. Usmażyć mięso na oleju kokosowym na ostrym ogniu z dodatkiem czosnku, imbiru i dymki a następnie podlać wywarem i dusić. Gdy wywar odparuje dodać ugotowany makaron, marchewkę, pędy bambusa i kiełki i smażyć razem. Sprawdzić smak, doprawić i od razu podawać posypane szczypiorkiem.