Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • słoiczek pędów bambusa
  • 1 dymka cienko posiekana
  • puszka kiełków fasolki mung
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
  • łyżeczka utartego imbiru
  • szklanka wywaru warzywnego lub wody
  • olej kokosowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do podania
  • opakowanie makaronu jajecznego

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki i zamarynować przez 2h we wszystkich sosach. Usmażyć mięso na oleju kokosowym na ostrym ogniu z dodatkiem czosnku, imbiru i dymki a następnie podlać wywarem i dusić. Gdy wywar odparuje dodać ugotowany makaron, marchewkę, pędy bambusa i kiełki i smażyć razem. Sprawdzić smak, doprawić i od razu podawać posypane szczypiorkiem.