Składniki :

  • opakowanie makaronu wstążki
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • 2 pory
  • 1 świeże chili
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 3 czubate łyżki czerwonego pesto
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka

Wykonanie :

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z solą, paprykami, pieprzem, czosnkiem i pesto a następnie usmażyć. Na oliwie z masłem usmażyć posiekane pory, dodać do nich kurczaka, posiekane chili, sos sojowy, sok z cytryny, keczup, dolać wino i rosół i dusić całość chwilę. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać posiekaną natkę i kolendrę i zagęścić sos mąką. Do gotowego sosu dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron, dokładnie całość wymieszać i od razu podawać.