Składniki :
- opakowanie makaronu wstążki
- 1 pierś z kurczaka
- pół pęczka natki pietruszki
- pęczek kolendry
- 2 pory
- 1 świeże chili
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka keczupu pikantnego
- 3 czubate łyżki czerwonego pesto
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka
Wykonanie :
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z solą, paprykami, pieprzem, czosnkiem i pesto a następnie usmażyć. Na oliwie z masłem usmażyć posiekane pory, dodać do nich kurczaka, posiekane chili, sos sojowy, sok z cytryny, keczup, dolać wino i rosół i dusić całość chwilę. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać posiekaną natkę i kolendrę i zagęścić sos mąką. Do gotowego sosu dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron, dokładnie całość wymieszać i od razu podawać.
