Składniki :
- -> makaron spaghetti, tagliatelle lub inny dowolny ulubiony
- -> 500 g ugotowanych krewetek
- -> 500 g kalmarów
- -> sok z cytryny
- -> pół szklanki białego wina
- -> sól, pieprz
- -> 2 czerwone cebule
- -> groszek cukrowy, zblanszowany
- Sos winegret :
- -> pół szklanki oliwy z oliwek
- -> pół łyżeczki musztardy francuskiej
- -> sól,pieprz
- -> 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- -> pół szklanki białego octu winnego lub soku cytrynowego
Wykonanie :
Przygotować sos, dokładnie go rozmieszać i odstawić do przegryzienia. Makaron ugotować al dente i skropić 3 łyżkami sosu winegret. Wszystkie owoce morza krótko gotować by nie były gumiate w osolonej wodzie, dodać je do makaronu, dodać zblanszowany i pokrojony na kawałki groszek, posiekaną i podsmażoną cebulkę i cały sos winegret. Całość dokładnie wymieszać i podawać.