Składniki :

  • -> makaron spaghetti, tagliatelle lub inny dowolny ulubiony
  • -> 500 g ugotowanych krewetek
  • -> 500 g kalmarów
  • -> sok z cytryny
  • -> pół szklanki białego wina
  • -> sól, pieprz
  • -> 2 czerwone cebule
  • -> groszek cukrowy, zblanszowany
  • Sos winegret :
  • -> pół szklanki oliwy z oliwek
  • -> pół łyżeczki musztardy francuskiej
  • -> sól,pieprz
  • -> 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • -> pół szklanki białego octu winnego lub soku cytrynowego

Wykonanie :

Przygotować sos, dokładnie go rozmieszać i odstawić do przegryzienia. Makaron ugotować al dente i skropić 3 łyżkami sosu winegret. Wszystkie owoce morza krótko gotować by nie były gumiate w osolonej wodzie, dodać je do makaronu, dodać zblanszowany i pokrojony na kawałki groszek, posiekaną i podsmażoną cebulkę i cały sos winegret. Całość dokładnie wymieszać i podawać.