Składniki :

  • pesto (szklanka tartego parmezanu, 2 pęczki bazylii, 3 ząbki czosnku,1/3 szklanki orzeszków pinii, 1/3 szklanki obranych migdałów, 1 cytryna, 1/2 szklanki pikantnej oliwy, sól, pieprz do smaku – wszystko zmiksować w blenderze)
  • zielona fasolka (3 szklanki) pokrojona na małe 4cm kawałki
  • 1 brokuł
  • makaron penne lub inny ulubiony
  • pół cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mała porcja tartego parmezanu do podania

Wykonanie :

Warzywa wrzucić razem na osolony wrzątek i ugotować do miękkości (w trakcie gotowania jeśli brokuł będzie już gotowy można go wyjąć wcześniej). Z cytryny otrzeć skórkę, świeżą bazylię posiekać. Gdy fasolka będzie gotowa połączyć ją ze wcześniej podzielonym na drobniejsze kawałki brokułem, dodać ugotowany gorący makaron, kilka łyżek pesto, skórkę z cytryny, bazylię i całość póki gorące bardzo dokładnie wymieszać. Podawać posypane pesto.