Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu [np świderki]
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka bulionu wołowego lub rosołu domowego albo warzywnego
  • 3 gałązki selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 namoczona czerstwa mała bułka
  • 1 jajko
  • oliwa
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka

Wykonanie :

Na początku należy przygotować pulpety – do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną natkę, połowę parmezanu, przeciśnięty czosnek, sól, paprykę i dokładnie całość wyrobić i uformować małe pulpeciki. Pulpety należy podsmażyć na oliwie z masłem a następnie zdjąć z patelni. Na tłuszczu ze smażenia pulpetów podsmażyć posiekaną cebulkę i selera, dodać pomidory, liścia laurowego, posiekaną bazylię i resztę parmezanu. Całość chwilę smażyć a następnie rozrzedzić bulionem. Gotować sos 30 minut podlewając bulionem co jakiś czas gdy zbyt mocno odparuje. Sprawdzić smak, doprawić do smaku solą i dodać pulpety. Dusić razem 10 minut a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby i podawać gorące.