Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu [np świderki]
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- szklanka bulionu wołowego lub rosołu domowego albo warzywnego
- 3 gałązki selera naciowego
- pęczek natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 namoczona czerstwa mała bułka
- 1 jajko
- oliwa
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka
Wykonanie :
Na początku należy przygotować pulpety – do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną natkę, połowę parmezanu, przeciśnięty czosnek, sól, paprykę i dokładnie całość wyrobić i uformować małe pulpeciki. Pulpety należy podsmażyć na oliwie z masłem a następnie zdjąć z patelni. Na tłuszczu ze smażenia pulpetów podsmażyć posiekaną cebulkę i selera, dodać pomidory, liścia laurowego, posiekaną bazylię i resztę parmezanu. Całość chwilę smażyć a następnie rozrzedzić bulionem. Gotować sos 30 minut podlewając bulionem co jakiś czas gdy zbyt mocno odparuje. Sprawdzić smak, doprawić do smaku solą i dodać pulpety. Dusić razem 10 minut a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby i podawać gorące.