Składniki :
- makaron kokardki
- duży ser pleśniowy [trójkątny, lub dwa okrągłe mniejsze]
- duży serek topiony z ziołami
- 4 ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- spory kawałek sera żółtego [ilościowo nieco więcej niż ser pleśniowy]
- masło
- natka pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry
- kostka rosołowa lub kubek rosołu domowego przecedzonego
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. Pierś pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i delikatnie po szczypcie przyprawą do kurczaka i curry. Smażyć na maśle aż mięso się zetnie a następnie podlać całość kubkiem wody z kostką rosołową lub kubkiem prawdziwego rosołu. Do mięsa dodać cały ser pleśniowy, cały serek topiony, przeciśnięte ząbki czosnku, utarty żółty ser i natkę pietruszki. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając by sery się lepiej topiły. Sos powinien być rzadki bo musi się wchłonąć w makaron. Gdy sos będzie już gładki [należy sprawdzić smak i ewentualnie doprawić lub dolać wody lub rosołu gdyby był zbyt słony lub po prostu za gęsty] należy ugotować makaron do miękkości i bez przepłukiwania go pod zimną wodą zalać go gotowym sosem i dokładnie wymieszać. Od razu podawać.