Składniki :

  • 2 cebule
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 kg obranych ze skóry pomidorów
  • 1 seler naciowy
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • opakowanie małego makaronu
  • pół szklanki tartego pecorino lub parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • szklanka passaty pomidorowej

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć na rumiano posiekaną cebulę, posiekany drobno seler i czosnek. Następnie dodać mięso i przyprawy i smażyć razem aż mięso będzie rumiane. Dodać zblendowane pomidory, passatę, przyprawić i dusić na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać posiekaną bazylię, ugotowany makaron i ser. Dusić aż ser się w zupełności rozpuści i podawać.