Składniki :

  • makaron świderki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • czerwona cebula
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok.
Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, tuńczyka odcedzić na sitku.
Do makaronu dodać 4 łyżki oliwy i sok cytrynowy i całość wymieszać.
Na patelni usmażyć cebulę, dodać puszkę pomidorów, tuńczyka, kapary, przyprawy, chili i czosnek.
Dusić kilka minut.
Gdy sos nieco zgęstnieje dodać makaron i całość wymieszać.
Dusić 2 minuty i podawać.