Składniki :
- makaron świderki
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- czerwona cebula
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok.
Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, tuńczyka odcedzić na sitku.
Do makaronu dodać 4 łyżki oliwy i sok cytrynowy i całość wymieszać.
Na patelni usmażyć cebulę, dodać puszkę pomidorów, tuńczyka, kapary, przyprawy, chili i czosnek.
Dusić kilka minut.
Gdy sos nieco zgęstnieje dodać makaron i całość wymieszać.
Dusić 2 minuty i podawać.