Składniki :

  • opakowanie dowolnego ulubionego makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • czarne i zielone oliwki do podania
  • kapary do podania
  • pół pęczka natki pietruszki do podania

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać tuńczyka, przyprawy, sok z cytryny, passatę, pokrojone pomidorki i smażyć całość razem 10 minut często mieszając. W razie potrzeby podlewać lekko wodą. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać na makaronie posypane natką, oliwkami i kaparami w ilości wedle uznania.