Składniki :
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- makaron penne lub świderki
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- opakowanie małych krewetek [100-150g]
- sól,pieprz,cukier,sok cytrynowy do smaku
- zielone oliwki
- kapary
- łyżka masła
- natka pietruszki
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przepłukać i odstawić na bok. Na oliwie z dodatkiem masła usmażyć krewetki z posiekaną cebulą, sokiem cytrynowym, przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Dodać odcedzonego tuńczyka, chwilę smażyć po czym dodać pomidory z puszki. Natkę posiekać i dodać do sosu razem z posiekanymi oliwkami i kaparami.
Sos dusić pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać do sosu ugotowany makaron.