Składniki :

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • makaron penne lub świderki
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • opakowanie małych krewetek [100-150g]
  • sól,pieprz,cukier,sok cytrynowy do smaku
  • zielone oliwki
  • kapary
  • łyżka masła
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przepłukać i odstawić na bok. Na oliwie z dodatkiem masła usmażyć krewetki z posiekaną cebulą, sokiem cytrynowym, przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Dodać odcedzonego tuńczyka, chwilę smażyć po czym dodać pomidory z puszki. Natkę posiekać i dodać do sosu razem z posiekanymi oliwkami i kaparami.
Sos dusić pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać do sosu ugotowany makaron.